Educació
L'UdA ofereix un curs pioner i transversal sobre la història del Consell General
El programa explorarà els 800 anys d’evolució del parlamentarisme andorrà dins del context europeu
El Consell General i la Universitat d'Andorra han signat el primer conveni de col·laboració per oferir, a partir de principis de l'any vinent, un curs que permetrà aprofundir en la història del parlamentarisme andorrà i en l'evolució històrica del Consell General com a institució parlamentària europea, la qual compta amb més de vuit segles d'antiguitat. La signatura del conveni ha tingut lloc aquest dilluns al migdia a la Casa de la Vall, amb la presència del síndic general, Carles Ensenyat, i el rector de la UdA, Juli Minoves.
El curs, titulat 'El Consell General d’Andorra: passat i present d’una institució parlamentària europea (segles XIII-XXI)', abordarà el desenvolupament històric de la institució, destacant les seves especificitats dins del context del parlamentarisme europeu. Els objectius inclouen conèixer l’evolució del Consell General i dels seus precedents institucionals, caracteritzar el sistema parlamentari andorrà dins del marc europeu i aprofundir en el seu funcionament dins del sistema constitucional del Principat.
Dirigit a professionals del dret i la política, investigadors, professorat, estudiants i qualsevol persona interessada en la història d'Andorra, el curs ofereix una experiència formativa transversal. La metodologia combina classes lectives presencials al Consell General amb activitats complementàries, com visites guiades a les seus històrica i actual del parlament, i una taula rodona amb protagonistes del procés constitucional. La llengua vehicular del curs serà el català.
Ensenyat ha ressaltat la importància d’aquest acord com a primer conveni entre les dues institucions, afirmant que "és una oportunitat per donar a conèixer el Consell General, el parlament ininterromput més antic del món". Per la seva banda, Minoves ha destacat “la gran quantitat d’experts”, 18 en total, que impartiran el curs amb l'objectiu de “generar coneixement i ciència al voltant d'una institució fonamental per al nostre país”.
El curs serà coordinat pel doctor Carles Gascón, qui ha explicat que l’objectiu és oferir una visió integral del Consell General, tant des de la seva perspectiva històrica com en relació amb el seu funcionament actual i les connexions amb altres parlaments europeus.
Amb una càrrega de dos crèdits europeus, el curs inclou 24 hores lectives distribuïdes en vuit sessions presencials, que es duran a terme els divendres de 17.00 a 20.00 hores entre el 7 de febrer i l'11 d'abril. El Consell General subvencionarà part del curs per facilitar l’accés a la formació, deixant un preu final de 90 euros per als inscrits. Les preinscripcions estan obertes fins al 10 de gener.